Du skal lave SWOT-analyse for din virksomhed

Hvis du ikke har hørt om SWOT, er det kort fortalt en enkel model, der beskriver dine styrker (Strengths), svagheder (Weaknesses), muligheder (Opportunities) og trusler (Threats). Selvom SWOT-modellen er meget enkel, kan den give dig et godt indblik i din virksomhed, dig selv og selve markedet i forhold til konkurrenter. Den er relativ let at udfylde og relativ let at få en masse godt ud af.

Fordi der er en stor sammenhæng mellem din virksomhed og dig som person, kan modellen både bruges udelukkende på dig selv som en simpel personlighedsanalyse eller som en virksomhedsanalyse. Du kan med fordel tage en ting af gangen i to uafhængige analyser. Nedenfor er der lagt vægt på en generel analyse af virksomheden.

Styrker – dem skal du øge endnu mere
Når du ser på virksomhedens styrker, kommer der forhåbentlig en masse tillægsord og egenskaber frem, som er helt centrale for virksomheden og produktet. En styrke kan f.eks. være, at din virksomhed er omstillingsparat og hurtig til at tilpasse sig forandring kontra de største konkurrenter på markedet, der måske er tunge og hierarkiske organisationer, som er langsomme til at tilpasse sig forandringer i markedet. En styrke kan også være, at det produkt, som virksomheden producerer, er helt unikt og det eneste på markedet inden for det prissegment.

Eksempler på styrker
Som jeg tidligere har været inde på, er en af styrkerne ved Billy’s Billing at programmet er brugervenligt og udviklet til iværksættere og mindre virksomheder. Alle besværlige bogføringsbegreber er erstattet med hverdagsord, som alle forstår. Dernæst er en af de klare styrker, at vi består af et utroligt stærkt team, der arbejder i fællesskab på at skabe det bedste regnskabsprogram. Det er ofte menneskene bag et produkt, som gør forskellen.

Svagheder – dem skal du gøre noget ved
Når du skal udforske virksomhedens svagheder, gælder det om at være så kritisk og ærlig som muligt. For at få mest ud af denne del af analysen gælder det om at finde de værste ting ved virksomheden. Det kan f.eks. være, at virksomheden har et lille økonomisk råderum eller en lang leveringstid på sine produkter. Uanset hvilke svagheder virksomheden har, bør man bruge denne nye viden til at tænke kreativt med henblik på at reducere svaghederne.

Eksempel på svagheder
At vi er nye er en af de største svagheder ved regnskabsprogrammet – vi har ikke en liste på 70.000 brugere. Det kan vi ikke lave om på fra den ene dag til den anden. Til gengæld kan vi bruge en masse krudt på at understrege, at selvom vi er nye, er vi professionelle, og at vi en dag vil have mange brugere. Har man erkendt de svage aspekter af ens virksomhed, ved man, hvor man skal sætte ind.

Muligheder – dem skal du udnytte
I dette område skal du afsøge, hvad fremtiden kan bringe, og hvilke mål virksomheden potentielt kan nå ved at investere de rigtige steder. Det handler om at se muligheder frem for begrænsninger. Hovedparten af mulighederne for din virksomhed har altid en bagside, og for mange muligheder kan også være en ulempe, så derfor er det vigtigt, at du skærer ind til de mest oplagte og profitable muligheder.

Eksempel på muligheder
Lige netop at se muligheder er noget af det, som alle i virksomheden belønnes for. Teamet i virksomheden skal opsøge muligheder og udnytte dem bedst muligt. Der åbner sig muligheder hver dag – det handler blot om at udvælge dem. F.eks. kan en ny samarbejdspartner kontakte os, og det kan generere flere brugere, eller en af mine kollegaer støder ind i en udfordring, som omvendes til en mulighed.

Trusler – kom dem i forkøbet
Trusler er som regel af ekstern karakter, da de samtidig sætter fokus på konkurrenter og udefrakommende påvirkninger. Kom tæt på virksomheden for at kunne beskytte den bedre imod angreb udefra. Se dig ikke blind på de nærmeste konkurrenter. Der er andre trusler end blot dem. Søg f.eks. på Google efter nogle af de produkter, du arbejder med, og få et overblik over forskellige typer af kategorier, som er i konkurrence med din virksomhed og dine produkter.

Eksempel på trusler
I Billy’s Billing udgør vores mange konkurrenter en trussel over for os, så derfor har vi stillet skarpt på dem. Vi vil være på forkant med dem og være først med nye tekniske tiltag. Ved at fokusere på trusler kan du minimere dem eller helt aflive dem.

Opsummering af SWOT
Efter en komplet SWOT-analyse af din virksomhed gælder det om at bruge resultaterne på bedst mulig måde. Derfor er det vigtigt, at analysen er konkret, og at den beskriver områder, der kan påvirkes og ændres af dig. Det samlede resultat skulle gerne være at få styrket din virksomhed på dens svageste punkter samt sætte fokus på dens stærkeste. Dernæst skal man aldrig glemme konkurrenterne og andre trusler, som kan skade virksomheden på længere sigt. Efter SWOT-analysen skal du konkretisere de muligheder og mål, som du ser, at virksomheden kan arbejde hen imod. Ved at arbejde med klare mål er der større sandsynlighed for, at man kan indfri dem, men du kan også bruge målene som pejlemærker for, hvor virksomheden skal hen i fremtiden.

Læst af mere end
5.000 iværksættere

og omtalt i

Media partnere
300,-
ex. moms
Køb nu!
Download straks efter køb
Share

Den geniale iværksætter er bl.a. distribueret via:

Media partnere
Toke Kruse fortæller om sin bog, Den geniale iværksætter

Derfor skal du læse bogen

Bogen er spækket med værdifulde råd og tips i form af en komprimeret guide inden for iværksætteri og regnskab . Serieiværksætteren Toke Kruse videregiver sine mere end 10 års erfaring, sådan så du kan undgå de typiske faldgruber. Bogen er målrettet til andre iværksættere, som ikke nødvendigvis er regnskabsgenier eller har drevet virksomhed før.

Få et gratis uddrag af bogen

Bogen er rigt illustreret og delt op i kapitler, så du på en uge bliver introduceret til bogføring, regnskab, iværksætteri og ikke mindst et komplet bonuskapitel. Få smagsprøver på de værdifulde råd og tips, så du bliver en bedre iværksætter.

Den geniale iværksætter af Toke kruse

Priser

Gratis uddrag (PDF)
50 sider
Gratis e-bog
Omfattende uddrag
Download straks
Free valuable expertise!

Yes, please sign me up for Toke Kruse's weekly entrepreneur expertise by email and a special offer for Billy's Billing. It won't cost you anything, and you can unsubscribe easily!

Digital (PDF)
162 sider
Komplet e-bog
Bonuskapitel
Bedst til prisen
300,-
Ekskl. moms

Læst af mere end 5000 iværksættere

Charlotte Lotus Sommer
Da jeg startede op som selvstændig i sin tid ledte jeg efter god litteratur, der kunne være med til at kickstarte min forretning. “Den geniale iværksætter” boostede min forretning og fjernede min frygt omkring moms og regnskab.
Charlotte Lotus Sommer
Businessbooster.dk
Den Geniale Iværksætter ruster én til at træde ud i den store - og til tider forvirrende - iværksætterjungle. Den serverer tips og tricks om alt fra regnskaber til moms og udlæg, så alle kan være med! Bogen har været til stor hjælp og jeg kan kun anbefale at få den i bogreolen, hvis du skal godt igang med din egen virksomhed.
Trine Qvistgaard Hansen
Kreativ blogger hos Blog-land.dk
Trine Qvistgaard Hansen
Pernille Svensson
Jeg har lige læst Den geniale iværksætter med stor glæde. Tak for det klare sprog og uddelen af dine erfaringer. Jeg vil især komplementere dig for dine bonus-råd. Det kan spare læseren en masse andre bøger at du kort og koncist overleverede pointerne.
Pernille Svensson
Center for Potentialeudvikling, Founder/Catalyst, Cand.polit & ID-coach
I min ferie læste jeg bogen Den geniale iværksætter. Det er en super fed bog med masser af gode tips. Masser af fine argumenter, hvor jeg selv er godt inde i de fleste af tingene, så det er dejligt at høre de samme meninger fra en anden iværksætter! Jeg kan klart anbefale bogen til andre iværksættere, som søger inspiration.
Jannik Nordahl-Pedersen
Iværksætter
Jannik Nordahl-Pedersen
Kasper Rønnow Olsen
Da min Partner og jeg er ved at skabe et nyt online koncept i DK, havde jeg brug for viden omkring det at være iværksætter. Derfor gik jeg på biblioteket og fandt "Den geniale iværksætter" af Toke Kruse. Og jeg må sige at den sparker røv. Den er meget let læselig og pisse nem at forstå, der er ingen grund til at gøre det svære end det er, som jeg i øvrigt kun var nogle få timer om at læse, da jeg ikke kunne ligge den fra mig igen. Jeg er allerede blevet meget klogere, og kan varmt anbefale bogen til nye iværksættere, som jeg selv ønsker at opnå nogle mål, men har behov for nyttig viden til at nå dertil.
Kasper Rønnow Olsen
Kasper Rønnow Olsen - iværksætter og partner i Dytbyt.dk
Jeg er totalt i iværksætter-mode, og bruger meget tid på at læse artikler og bøger om emnet. Din bog var lige præcis den jeg manglede. Den er godt skrevet, og behandler aktuelle emner på en cool og forståelig måde. Og at den bekræftede mig i mange af mine tanker og valg er jo blot et plus.
Mads Elsøe
Iværksætter
Mads Elsøe
Michael Loft Mikkelsen
Jeg har læst din bog, og jeg må indrømme, at det er noget, at det mest brugbare jeg har læst meget meget længe. Alt er bare supergodt fortalt og forklaret. Lige til at gå til og besvarer så mange spørgsmål, man har som nystartet. Tusind tak for et super godt, brugervenligt og gennemgående genialt produkt. Billy's Billing. Jeg er selv helt ny iværksætter, og har ledt med lys og lygter efter lige netop det, du tilbyder, det siger jeg tak for!
Michael Loft Mikkelsen
Iværksætter
Det er en alt for nice bog, hvis du drømmer om at blive selvstændig, egentlig utroligt at Toke deler så meget ud af sine erfaringer med sine "måske" kommende konkurrenter. Ergo kun Toke kan skrive sådan en bog og tusind tak for at gøre det :-)
Sigge Hermann
Iværksætter
Sigge Hermann
Denis Lewinsky
I ”Den geniale iværksætter” tager Toke udgangspunkt i sine 10 års erfaringer som iværksætter. Den geniale iværksætter er en letlæst praktisk bog for dig, der gerne vil skabe din egen virksomhed og lige mangler lidt input til, hvordan du kommer i gang og hvad du skal gøre for at få succes.
Denis Lewinsky
Adm. direktør, Cand.merc.dat.
Jeg har lært mere om bogføring og regnskab ved at læse “Den geniale iværksætter” på 5 dage, end jeg har lært på de 5 år jeg har studeret økonomi på Copenhagen Business School. Bogen har for mig været praktisk anvendelig og har hjulpet mig med at få endnu mere succes med min virksomhed og få økonomisk overblik. En eye-opener af dimensioner!
Tobias Schelle
COO, Cand.merc. i Marketing & Finance
Tobias Schelle
Keld Jensen
Toke Kruse har skrevet en bog, som minder meget om ham selv. Ærlig, direkte, simpel og hurtig. Recepten er Tokes egen og medicinen tager han selv. Toke bliver sjældent akademisk eller litterær og for dem som kan lide det umiddelbare uden omsvøb, vil Tokes recept være succeskriteriet til at lykkes. Omvendt skal jeg bringe en advarsel. Er du ikke fuldt committet, har troen på dig selv og dit koncept, og er villig til at gå ”all in” for at lykkes, skal du ikke følges Tokes opskrift.
Keld Jensen
Adm. direktør & foredragsholder, MBA

Om forfatteren

Toke Kruse
Fotograf: Mark Knudsen

Toke Kruse

Toke Kruse har i en alder af 30 år allerede startet over 10 virksomheder med fokus på online-virksomheder, der skaber værdi for brugerne i form af sparet tid og penge.

I januar 2012 flyttede Toke Kruse til San Francisco permanent for at udfolde sine spidskompetencer og lancere Billy's Billing på det amerikanske marked.

Læs mere om Toke Kruse på LinkedIn eller hans blog tokekruse.com. Du er også velkommen til at skrive til Toke Kruse på toke@tokekruse.dk og følge ham på Facebook.

Toke Kruse i TV2

Toke Kruse i TV2

Toke Kruse var i TV2, fordi han kæmpede i mod de danske investorer. I dag bor han i San Francisco, hvor han driver den amerikanske afdeling af regnskabsprogrammet Billy's Billing fra.

Læs flere bøger af Toke Kruse

Læs flere bøger af Toke Kruse

Grandma's Secret Recipe

-bogen der får din virksomhed op på et højere niveau.

Slide Satisfaction

-hemmelighederne bag gode PowerPoint-præsentationer

Company to America

-gode råd hvis du vil flytte din virksomhed til USA

Share

Sign up for Billy's Billing

Try Billy's Billing free