2.2 – Fakta om moms og refundering af ydelser

Moms er en statslig afgift, en slags skat eller gebyr, som bliver pålagt langt de fleste ydelser. Afhængig af størrelsen på din virksomhed afregnes der som udgangspunkt moms hvert kvartal. Det sker som hovedregel ved at tælle al den moms sammen, som du har faktureret, og modregne med alle de regninger, du har betalt, som indeholder moms.

Hvis din kunde skal have refunderet en eller flere fakturerede ydelser, er det normalt lettest at refundere hele fakturaen og sende en ny faktura, hvor det samlede beløb svarer til den del af ydelsen, som er accepteret af kunden. En refundering betyder blot en negativ faktura, også kaldet en kreditnota. I Billy’s Billing fungerer det logisk, fordi du har mulighed for at annullere en faktura og dermed undgå en masse dobbeltarbejde, da regnskabsprogrammet klarer de bogføringstekniske transaktioner automatisk. Det finder du ikke i de traditionelle regnskabsprogrammer.

Eksempel:

En tømrervirksomhed bygger et haveskur for 20.000 kr. eksklusiv moms, som svarer til 5.000 kr. Der er altså tale om et total beløb inklusiv moms på 25.000 kr. Kunden brokker sig over den sene levering og vil have 5% rabat, hvilket virksomheden accepterer. 5% af 25.000 kr. er 1.250 kr. Nu kan tømrervirksomheden gøre to ting: Enten blot lave en kreditnota (negativ faktura) på -1.250 kr. inklusiv moms heraf moms 250 kr. og dermed -1.000 kr. Derefter indbetaler kunden 23.750 kr., som svarer til den omsætning, tømrervirksomheden har haft, eller virksomheden kan refundere alle 25.000 kr. og lave en kreditnota på -25.000 kr. inklusiv moms og derefter udstede en faktura på 23.750 kr. inklusiv moms.

Tommelfingerreglen er, at hvis refusionen vedrører flere ydelser, så laver du en refusion af hele beløbet, hvorefter en faktura udstedes på det korrekte beløb. Omhandler refusionen en overskuelig og mindre del, er det letteste blot at lave en kreditnota på refusionen.

For nybegyndere kan moms være en drilsk størrelse, som nogle gange volder unødige problemer. Der er to hovedregler, som du kan følge, så du altid regner momsen rigtigt ud. Forudsat at din virksomhed har et moms-nr. (CVR-nr.), og at din vare er fuld momsberettiget, gælder følgende regler:

Hvis du sælger en ydelse til en anden virksomhed, vil alle dine priser som udgangspunkt være eksklusiv moms, på trods af at din faktura skal angive moms. Moms i dette tilfælde udgør 25% og beregnes på følgende måde:

Eksempel:

Du har solgt en konsulenttime til 1.000 kr. eksklusiv moms. Da momsen er 25%, skal du sige 1.000 kr. x 1,25, og du har totalbeløbet inklusiv moms på 1.250 kr. Hvis du ønsker at kende momsbeløbet, skal du sige 1.000 kr. x 0,25 hvilket er 250 kr.

Hvis du indkøber en vare – f.eks. en mobiltelefon i din lokale telefonbutik – indeholder købsprisen moms. Bemærk dog at i dette tilfælde udgør momsen ikke 25% af totalbeløbet, men kun 20%.

Eksempel:

Du har fundet en telefon til 1.250 kr. inklusiv moms og vil regne ud, hvad den vil koste din virksomhed. Tag 1.250 kr. x 0,80 og du vil få totalbeløbet eksklusiv moms, som er 1.000 kr. Ønsker du at beregne momsen, kan du blot sige 1.250 kr. x 0,20 hvilket er 250 kr. Sammenhængen i de to ovenstående eksempler gælder altid.

Hvis momsen ikke er lagt på, skal du lægge 25% til. Hvis momsen er inkluderet i prisen, skal du trække 20% fra dette beløb.

I de fleste regnskabsprogrammer beregnes momsen automatisk for de varer, som du sælger. Og sælger du momsfrie varer, kan systemet også håndtere det.

Eksempel:

Fra januar 2011 til og med marts 2011 har du omsat for 10.000 kr. inkl. moms, hvilket svarer til 2.000 kr. i moms (10.000 kr. x 0,20), mens du i samme periode har købt en computer til 5.000 kr. inklusiv moms, hvilket svarer til 1.000 kr. i moms. Du skal samlet set betale 2.000 kr. – 1.000 kr.
= 1.000 kr. i moms direkte til Skat.

Bemærk, at nogle enkelte varetyper ikke er momsberettigede. I de fleste regnskabsprogrammer udregnes momsindbetalinger helt automatisk. Skulle du i et kvartal sælge for mindre, end du køber, vil du få penge tilbage i moms. Dette sker blot ved, at du får overført moms-pengene direkte til din konto. Det er altid rart at få penge, men det indikerer omvendt, at du har underskud i virksomheden! Derfor er det som udgangspunkt positivt at betale moms frem for at modtage penge for moms. Hvis du ikke løbende registrerer dine regninger i dit regnskab, kan du blive overrasket over, hvor meget du skal betale i moms. I et godt regnskabsprogram registreres dine fakturaer automatisk, så du kun skal taste dine regninger ind. Hvis du løbende taster regninger ind, ved du altid, hvor meget du skal betale i moms. Det er en kæmpe fordel og en god sikkerhed for, at du har penge til at betale momsen.

Læst af mere end
5.000 iværksættere

og omtalt i

Media partnere
300,-
ex. moms
Køb nu!
Download straks efter køb
Share

Den geniale iværksætter er bl.a. distribueret via:

Media partnere
Toke Kruse fortæller om sin bog, Den geniale iværksætter

Derfor skal du læse bogen

Bogen er spækket med værdifulde råd og tips i form af en komprimeret guide inden for iværksætteri og regnskab . Serieiværksætteren Toke Kruse videregiver sine mere end 10 års erfaring, sådan så du kan undgå de typiske faldgruber. Bogen er målrettet til andre iværksættere, som ikke nødvendigvis er regnskabsgenier eller har drevet virksomhed før.

Få et gratis uddrag af bogen

Bogen er rigt illustreret og delt op i kapitler, så du på en uge bliver introduceret til bogføring, regnskab, iværksætteri og ikke mindst et komplet bonuskapitel. Få smagsprøver på de værdifulde råd og tips, så du bliver en bedre iværksætter.

Den geniale iværksætter af Toke kruse

Priser

Gratis uddrag (PDF)
50 sider
Gratis e-bog
Omfattende uddrag
Download straks
Free valuable expertise!

Yes, please sign me up for Toke Kruse's weekly entrepreneur expertise by email and a special offer for Billy's Billing. It won't cost you anything, and you can unsubscribe easily!

Digital (PDF)
162 sider
Komplet e-bog
Bonuskapitel
Bedst til prisen
300,-
Ekskl. moms

Læst af mere end 5000 iværksættere

Charlotte Lotus Sommer
Da jeg startede op som selvstændig i sin tid ledte jeg efter god litteratur, der kunne være med til at kickstarte min forretning. “Den geniale iværksætter” boostede min forretning og fjernede min frygt omkring moms og regnskab.
Charlotte Lotus Sommer
Businessbooster.dk
Den Geniale Iværksætter ruster én til at træde ud i den store - og til tider forvirrende - iværksætterjungle. Den serverer tips og tricks om alt fra regnskaber til moms og udlæg, så alle kan være med! Bogen har været til stor hjælp og jeg kan kun anbefale at få den i bogreolen, hvis du skal godt igang med din egen virksomhed.
Trine Qvistgaard Hansen
Kreativ blogger hos Blog-land.dk
Trine Qvistgaard Hansen
Pernille Svensson
Jeg har lige læst Den geniale iværksætter med stor glæde. Tak for det klare sprog og uddelen af dine erfaringer. Jeg vil især komplementere dig for dine bonus-råd. Det kan spare læseren en masse andre bøger at du kort og koncist overleverede pointerne.
Pernille Svensson
Center for Potentialeudvikling, Founder/Catalyst, Cand.polit & ID-coach
I min ferie læste jeg bogen Den geniale iværksætter. Det er en super fed bog med masser af gode tips. Masser af fine argumenter, hvor jeg selv er godt inde i de fleste af tingene, så det er dejligt at høre de samme meninger fra en anden iværksætter! Jeg kan klart anbefale bogen til andre iværksættere, som søger inspiration.
Jannik Nordahl-Pedersen
Iværksætter
Jannik Nordahl-Pedersen
Kasper Rønnow Olsen
Da min Partner og jeg er ved at skabe et nyt online koncept i DK, havde jeg brug for viden omkring det at være iværksætter. Derfor gik jeg på biblioteket og fandt "Den geniale iværksætter" af Toke Kruse. Og jeg må sige at den sparker røv. Den er meget let læselig og pisse nem at forstå, der er ingen grund til at gøre det svære end det er, som jeg i øvrigt kun var nogle få timer om at læse, da jeg ikke kunne ligge den fra mig igen. Jeg er allerede blevet meget klogere, og kan varmt anbefale bogen til nye iværksættere, som jeg selv ønsker at opnå nogle mål, men har behov for nyttig viden til at nå dertil.
Kasper Rønnow Olsen
Kasper Rønnow Olsen - iværksætter og partner i Dytbyt.dk
Jeg er totalt i iværksætter-mode, og bruger meget tid på at læse artikler og bøger om emnet. Din bog var lige præcis den jeg manglede. Den er godt skrevet, og behandler aktuelle emner på en cool og forståelig måde. Og at den bekræftede mig i mange af mine tanker og valg er jo blot et plus.
Mads Elsøe
Iværksætter
Mads Elsøe
Michael Loft Mikkelsen
Jeg har læst din bog, og jeg må indrømme, at det er noget, at det mest brugbare jeg har læst meget meget længe. Alt er bare supergodt fortalt og forklaret. Lige til at gå til og besvarer så mange spørgsmål, man har som nystartet. Tusind tak for et super godt, brugervenligt og gennemgående genialt produkt. Billy's Billing. Jeg er selv helt ny iværksætter, og har ledt med lys og lygter efter lige netop det, du tilbyder, det siger jeg tak for!
Michael Loft Mikkelsen
Iværksætter
Det er en alt for nice bog, hvis du drømmer om at blive selvstændig, egentlig utroligt at Toke deler så meget ud af sine erfaringer med sine "måske" kommende konkurrenter. Ergo kun Toke kan skrive sådan en bog og tusind tak for at gøre det :-)
Sigge Hermann
Iværksætter
Sigge Hermann
Denis Lewinsky
I ”Den geniale iværksætter” tager Toke udgangspunkt i sine 10 års erfaringer som iværksætter. Den geniale iværksætter er en letlæst praktisk bog for dig, der gerne vil skabe din egen virksomhed og lige mangler lidt input til, hvordan du kommer i gang og hvad du skal gøre for at få succes.
Denis Lewinsky
Adm. direktør, Cand.merc.dat.
Jeg har lært mere om bogføring og regnskab ved at læse “Den geniale iværksætter” på 5 dage, end jeg har lært på de 5 år jeg har studeret økonomi på Copenhagen Business School. Bogen har for mig været praktisk anvendelig og har hjulpet mig med at få endnu mere succes med min virksomhed og få økonomisk overblik. En eye-opener af dimensioner!
Tobias Schelle
COO, Cand.merc. i Marketing & Finance
Tobias Schelle
Keld Jensen
Toke Kruse har skrevet en bog, som minder meget om ham selv. Ærlig, direkte, simpel og hurtig. Recepten er Tokes egen og medicinen tager han selv. Toke bliver sjældent akademisk eller litterær og for dem som kan lide det umiddelbare uden omsvøb, vil Tokes recept være succeskriteriet til at lykkes. Omvendt skal jeg bringe en advarsel. Er du ikke fuldt committet, har troen på dig selv og dit koncept, og er villig til at gå ”all in” for at lykkes, skal du ikke følges Tokes opskrift.
Keld Jensen
Adm. direktør & foredragsholder, MBA

Om forfatteren

Toke Kruse
Fotograf: Mark Knudsen

Toke Kruse

Toke Kruse har i en alder af 30 år allerede startet over 10 virksomheder med fokus på online-virksomheder, der skaber værdi for brugerne i form af sparet tid og penge.

I januar 2012 flyttede Toke Kruse til San Francisco permanent for at udfolde sine spidskompetencer og lancere Billy's Billing på det amerikanske marked.

Læs mere om Toke Kruse på LinkedIn eller hans blog tokekruse.com. Du er også velkommen til at skrive til Toke Kruse på toke@tokekruse.dk og følge ham på Facebook.

Toke Kruse i TV2

Toke Kruse i TV2

Toke Kruse var i TV2, fordi han kæmpede i mod de danske investorer. I dag bor han i San Francisco, hvor han driver den amerikanske afdeling af regnskabsprogrammet Billy's Billing fra.

Læs flere bøger af Toke Kruse

Læs flere bøger af Toke Kruse

Grandma's Secret Recipe

-bogen der får din virksomhed op på et højere niveau.

Slide Satisfaction

-hemmelighederne bag gode PowerPoint-præsentationer

Company to America

-gode råd hvis du vil flytte din virksomhed til USA

Share

Sign up for Billy's Billing

Try Billy's Billing free