Virksomhedsform: Hvilken skal du vælge?

Hvis du er alene om at starte virksomheden, vil det oftest ske ved at etablere en enkeltmandsvirksomhed, et anpartsselskab (ApS) eller et aktieselskab (A/S). Den grundlæggende forskel mellem de tre er hæftelsen og opgørelsen af skatten.

Enkeltmandsvirksomhed og interessentselskab: for den lille opstarter
Enkeltmandsvirksomhed betyder, at du ejer virksomheden 100%, og at du betaler skat, som om din indtægt var en lønindkomst, hvis virksomheden ellers har overskud. Du kan trække udgifter fra i virksomheden, og du betaler heller ikke moms, når du køber ydelser, hvor der er moms på. Inden du vælger mellem enkeltmandsvirksomheden og anpartsselskabet skal du også tage stilling til, om du personligt vil løbe en risiko, eller om det er virksomheden, der skal løbe risikoen. Ved et ApS begrænser du risikoen til virksomheden. Som udgangspunkt. Dog vil banken formentlig kræve, at du hæfter personligt for tab på din bankkonto, hvis du skal låne penge.

Et interessentskab (I/S) er det samme, hvad enkeltmandseje angår. Du er blot ikke alene om det, men har din virksomhed sammen med mindst én anden person. Stifter I en sådan virksomhed, skal I indgå en interessentskabskontrakt, hvor I internt aftaler, hvordan I f.eks. deler overskud, hvis I bliver uenige og lignende. En sådan kontrakt fås som et standarddokument, men du bør tage fat i et advokatfirma for at få den specialiseret til det nøjagtige formål. Kristian Holte er manden for det (og nej, jeg får ikke provision, men giver dig gerne et navn på de bedste fra mit netværk).

Til omdannelse fra enkeltmandsfirma til anpartsvirksomhed skal du have hjælp fra både en advokat og en revisor, da der er forskellige måder at omdanne et selskab på. Enkeltmandsselskab er en lille smule lettere at holde regnskab med. Derfor kan det være en fordel at benytte den virksomhedsform i den første del af din virksomheds levetid. Men det kan også være en god ide at omdanne din virksomhed til et anpartsselskab et til to år efter, at du har startet den. Advokater og revisorer kalder denne proces ”virksomhedsomdannelse.” Du kan lave virksomhedsomdannelse, såfremt din virksomhed er mere end de 80.000 kr. værd, som det kræves for at stifte et ApS. Dermed kan du ”spare” et kapitalindskud på 80.000 kr., som du muligvis ikke kan eller vil låne. En anden fordel ved at have enkeltmandsfirma eller interessentskab er, at du kan trække evt. underskud i virksomheden fra i en evt. personlig indkomst fra et job ved siden af.

Anpartsselskab og holdingselskab – når du vil være seriøs og mægtig
Et anpartsselskab er et selskab, hvor indehaverne ejer anparter i virksomheden. I et selskab er der X antal anparter, som kan ejes af én person eller flere. For at stifte et ApS skal du indbetale minimum 80.000 kr. (for nogle år siden var det 125.000 kr.), som tidligere nævnt. Har du ikke den fornødne kapital, må du låne den eller skyde reelle værdier i selskabet svarende til 80.000 kr. Stifter du et anpartsselskab, bør du i samarbejde med din revisor overveje, om du skal stifte et selskab, der kaldes et holdingselskab, og bagefter lade holdingselskabet stifte et driftsselskab. Det koster lidt ekstra hos din advokat og revisor, men du kan stifte både holdingselskab og driftsselskab for 80.000 kr.

Et holdingselskab skal du betragte som virksomhedens pengeskab eller bagland. Strukturen for et anpartsselskab og holdingselskab med kun én og samme ejer består i, at holdingselskabet ejer dit anpartsselskab 100%. Begge firmaer er et ApS, men hvor holdingselskabet ikke har nogen aktiviteter, har dit driftsselskab aktiviteter, dvs. køb og salg af varer. Formålet med dit holdingselskab er blot at eje dit driftsselskab og holde på dine over- eller underskud, som du får løbende hvert år fra dit driftsselskab. Ved at lægge dine værdier op i holdingselskabet kan du sikre de penge, dit driftsselskab får i overskud, i tilfælde af at dit driftsselskab skulle gå konkurs senere. Det koster ca. 10.000 kr. til en advokat at få lavet sådan en struktur, og det er noget, de fleste advokater vil kunne hjælpe med.

Aktieselskab – ikke det mest oplagte for iværksætteren
Et aktieselskab svarer til et anpartsselskab, men indskudskapitalen er minimum 25% af 500.000 kr. svarende til 125.000 kr., og reglerne for et sådant selskab er mere stringente. Det betyder derfor også, at der kan være lidt flere omkostninger forbundet med aktieselskabet, og det er normalt ”overkill” for iværksættere. Der er selvfølgelig undtagelser, men generelt set giver det ikke mening, så længe du er en mindre virksomhed. Der er dog også nogen, der mener, at det virker mere seriøst at have et A/S end ApS.

Der er også mere sjældne former for selskabsstrukturer og -typer, men de vil sædvanligvis ikke være relevante for den gængse iværksætter og mindre virksomhed. Ønsker du at læse mere om disse andre virksomhedsformer, er der masser af information på internettet, men jeg vil anbefale, at du starter med e-håndbogen ”Jurahåndbogen for internetvirksomheder” af Kristian Holte fra 2011, som er en super bog, der på sine 100 sider går tættere på de juridiske udfordringer ved virksomhedskonstruktioner, persondatalov m.m.

Læst af mere end
5.000 iværksættere

og omtalt i

Media partnere
300,-
ex. moms
Køb nu!
Download straks efter køb
Share

Den geniale iværksætter er bl.a. distribueret via:

Media partnere
Toke Kruse fortæller om sin bog, Den geniale iværksætter

Derfor skal du læse bogen

Bogen er spækket med værdifulde råd og tips i form af en komprimeret guide inden for iværksætteri og regnskab . Serieiværksætteren Toke Kruse videregiver sine mere end 10 års erfaring, sådan så du kan undgå de typiske faldgruber. Bogen er målrettet til andre iværksættere, som ikke nødvendigvis er regnskabsgenier eller har drevet virksomhed før.

Få et gratis uddrag af bogen

Bogen er rigt illustreret og delt op i kapitler, så du på en uge bliver introduceret til bogføring, regnskab, iværksætteri og ikke mindst et komplet bonuskapitel. Få smagsprøver på de værdifulde råd og tips, så du bliver en bedre iværksætter.

Den geniale iværksætter af Toke kruse

Priser

Gratis uddrag (PDF)
50 sider
Gratis e-bog
Omfattende uddrag
Download straks
Free valuable expertise!

Yes, please sign me up for Toke Kruse's weekly entrepreneur expertise by email and a special offer for Billy's Billing. It won't cost you anything, and you can unsubscribe easily!

Digital (PDF)
162 sider
Komplet e-bog
Bonuskapitel
Bedst til prisen
300,-
Ekskl. moms

Læst af mere end 5000 iværksættere

Charlotte Lotus Sommer
Da jeg startede op som selvstændig i sin tid ledte jeg efter god litteratur, der kunne være med til at kickstarte min forretning. “Den geniale iværksætter” boostede min forretning og fjernede min frygt omkring moms og regnskab.
Charlotte Lotus Sommer
Businessbooster.dk
Den Geniale Iværksætter ruster én til at træde ud i den store - og til tider forvirrende - iværksætterjungle. Den serverer tips og tricks om alt fra regnskaber til moms og udlæg, så alle kan være med! Bogen har været til stor hjælp og jeg kan kun anbefale at få den i bogreolen, hvis du skal godt igang med din egen virksomhed.
Trine Qvistgaard Hansen
Kreativ blogger hos Blog-land.dk
Trine Qvistgaard Hansen
Pernille Svensson
Jeg har lige læst Den geniale iværksætter med stor glæde. Tak for det klare sprog og uddelen af dine erfaringer. Jeg vil især komplementere dig for dine bonus-råd. Det kan spare læseren en masse andre bøger at du kort og koncist overleverede pointerne.
Pernille Svensson
Center for Potentialeudvikling, Founder/Catalyst, Cand.polit & ID-coach
I min ferie læste jeg bogen Den geniale iværksætter. Det er en super fed bog med masser af gode tips. Masser af fine argumenter, hvor jeg selv er godt inde i de fleste af tingene, så det er dejligt at høre de samme meninger fra en anden iværksætter! Jeg kan klart anbefale bogen til andre iværksættere, som søger inspiration.
Jannik Nordahl-Pedersen
Iværksætter
Jannik Nordahl-Pedersen
Kasper Rønnow Olsen
Da min Partner og jeg er ved at skabe et nyt online koncept i DK, havde jeg brug for viden omkring det at være iværksætter. Derfor gik jeg på biblioteket og fandt "Den geniale iværksætter" af Toke Kruse. Og jeg må sige at den sparker røv. Den er meget let læselig og pisse nem at forstå, der er ingen grund til at gøre det svære end det er, som jeg i øvrigt kun var nogle få timer om at læse, da jeg ikke kunne ligge den fra mig igen. Jeg er allerede blevet meget klogere, og kan varmt anbefale bogen til nye iværksættere, som jeg selv ønsker at opnå nogle mål, men har behov for nyttig viden til at nå dertil.
Kasper Rønnow Olsen
Kasper Rønnow Olsen - iværksætter og partner i Dytbyt.dk
Jeg er totalt i iværksætter-mode, og bruger meget tid på at læse artikler og bøger om emnet. Din bog var lige præcis den jeg manglede. Den er godt skrevet, og behandler aktuelle emner på en cool og forståelig måde. Og at den bekræftede mig i mange af mine tanker og valg er jo blot et plus.
Mads Elsøe
Iværksætter
Mads Elsøe
Michael Loft Mikkelsen
Jeg har læst din bog, og jeg må indrømme, at det er noget, at det mest brugbare jeg har læst meget meget længe. Alt er bare supergodt fortalt og forklaret. Lige til at gå til og besvarer så mange spørgsmål, man har som nystartet. Tusind tak for et super godt, brugervenligt og gennemgående genialt produkt. Billy's Billing. Jeg er selv helt ny iværksætter, og har ledt med lys og lygter efter lige netop det, du tilbyder, det siger jeg tak for!
Michael Loft Mikkelsen
Iværksætter
Det er en alt for nice bog, hvis du drømmer om at blive selvstændig, egentlig utroligt at Toke deler så meget ud af sine erfaringer med sine "måske" kommende konkurrenter. Ergo kun Toke kan skrive sådan en bog og tusind tak for at gøre det :-)
Sigge Hermann
Iværksætter
Sigge Hermann
Denis Lewinsky
I ”Den geniale iværksætter” tager Toke udgangspunkt i sine 10 års erfaringer som iværksætter. Den geniale iværksætter er en letlæst praktisk bog for dig, der gerne vil skabe din egen virksomhed og lige mangler lidt input til, hvordan du kommer i gang og hvad du skal gøre for at få succes.
Denis Lewinsky
Adm. direktør, Cand.merc.dat.
Jeg har lært mere om bogføring og regnskab ved at læse “Den geniale iværksætter” på 5 dage, end jeg har lært på de 5 år jeg har studeret økonomi på Copenhagen Business School. Bogen har for mig været praktisk anvendelig og har hjulpet mig med at få endnu mere succes med min virksomhed og få økonomisk overblik. En eye-opener af dimensioner!
Tobias Schelle
COO, Cand.merc. i Marketing & Finance
Tobias Schelle
Keld Jensen
Toke Kruse har skrevet en bog, som minder meget om ham selv. Ærlig, direkte, simpel og hurtig. Recepten er Tokes egen og medicinen tager han selv. Toke bliver sjældent akademisk eller litterær og for dem som kan lide det umiddelbare uden omsvøb, vil Tokes recept være succeskriteriet til at lykkes. Omvendt skal jeg bringe en advarsel. Er du ikke fuldt committet, har troen på dig selv og dit koncept, og er villig til at gå ”all in” for at lykkes, skal du ikke følges Tokes opskrift.
Keld Jensen
Adm. direktør & foredragsholder, MBA

Om forfatteren

Toke Kruse
Fotograf: Mark Knudsen

Toke Kruse

Toke Kruse har i en alder af 30 år allerede startet over 10 virksomheder med fokus på online-virksomheder, der skaber værdi for brugerne i form af sparet tid og penge.

I januar 2012 flyttede Toke Kruse til San Francisco permanent for at udfolde sine spidskompetencer og lancere Billy's Billing på det amerikanske marked.

Læs mere om Toke Kruse på LinkedIn eller hans blog tokekruse.com. Du er også velkommen til at skrive til Toke Kruse på toke@tokekruse.dk og følge ham på Facebook.

Toke Kruse i TV2

Toke Kruse i TV2

Toke Kruse var i TV2, fordi han kæmpede i mod de danske investorer. I dag bor han i San Francisco, hvor han driver den amerikanske afdeling af regnskabsprogrammet Billy's Billing fra.

Læs flere bøger af Toke Kruse

Læs flere bøger af Toke Kruse

Grandma's Secret Recipe

-bogen der får din virksomhed op på et højere niveau.

Slide Satisfaction

-hemmelighederne bag gode PowerPoint-præsentationer

Company to America

-gode råd hvis du vil flytte din virksomhed til USA

Share

Sign up for Billy's Billing

Try Billy's Billing free